FRI FRÅN REKLAM

fredag 24 december 2010

Tips inför V75 Solvalla 2010-12-26 (Obs. Söndag)

Någon lördags-V75:a blir det inte i julveckan. Däremot fulla omgångar såväl "da'n före doppareda'n", på torsdag kväll, som på söndag, annandagen.
En jäktig jul väntar för den som vill hålla sig å jour och känna sig väl förberedd när V75-loppen avgörs.
På Solvalla på söndag, säsongens sista V75-omgång, handlar det om finaler i samtliga rikstotoklasser. Kompletterade med en final i Diamanstoet och en match för elitskiktet bland stona.
I guldfinalen, benämnd "Silverhästen", väntar 300 000 kronor och lagerkrans på vinnaren.
Just det loppet firar 50-årsjubileum i år. Premiären 1960 vanns av Adept och Kurt Mattsson. Exempel på andra, mer eller mindre legendariska vinnare genom åren, är Xanthe, Big Elma, Ego Boy, Grain, V.I.P., Express Gaxe, Utah Bulwark, Meadow Prophet, Ina Scot, Scandal Play och Fridhems Ambra.
Såväl vad gäller status som prispengar har Silverhästens värde sjunkit på senare år. Första priset är faktiskt nere på samma nivå som 1995 ..!
För att vara en finalomgång är den här osedvanligt öppen och svårrankad. Det skulle förvåna om någon av V75-hästarna kommer att hamna under två gånger pengarna på vinnarspelet.
Ur spelsynpunkt är omgången därför högintressant. Vi har valt att gå på två singelstreck på det stora systemet, men ingen av dem känns självklar: Shepard (avd 2) och Iceland (3).
Den som i sin klass imponerat mest i försöken, Charlotte Stone (4), har åkt på sämsta tänkbara startspår. Hon spikas därför bara på lilla kupongen.
V75-1
VINNARTIPSET. Bobtail är klart mest meriterad av alla tolv feminina miljonärer i loppet för Stoeliten. Något självklart vinnartips hade hon ändå inte varit för bara en vecka sedan, efter en rad höstframträdanden där formen lyst med sin frånvaro. Men i loppet där de två megastjärnorna Maharajah och Iceland duellerade på Solvalla förra onsdagen visade hon avsevärd bättring. Det var ett helt annat bett i finishen än tidigare under hösten.
Intrycket därifrån väckte nytt förtroende för Stig H:s kraftfulla mångmiljonärska.

MOTBUDET. Nursery Rhyme är Åke Svanstedts val av tre egentränade alternativ. Hon har pausat i nära två månader, men är absolut segeraktuell om formen är i närheten av den hon visade i sina senaste starter.

RYSAREN. Medeldistans är inte optimalt för Flea Southwind, som skördat mest framgångar i sprinterloppen. Slipper hon offra alltför mycket krut för att komma till fronten är hon ändå en av de som gör upp om segern.
V75-2

SPIKEN. En eller många? I den på papperet vidöppna klass I-finalen dristar vi oss till att lämna hästen med bästa läget, Shepard, ogarderad. Åke Svanstedts sexåring har gjort stronga V75-insatser hela höstsäsongen och i Halmstad senast fick han äntligen full lön för mödan. Gavs då en smyglöpning bakom ledaren och avgjorde säkert i spurten. En seger som kan lossa alla fördämningar.
Visst är Shepard lite av en chansspik, det medges, men en travsäker formhäst med bra läge och toppkusk är aldrig fel att lita på.

MOTBUDET. Efter två V75-starter i december utan iögonfallande resultat kan det vara tredje gången gillt för Prins Isidor. Han har varit riktigt bra, även om det inte till fullo avspeglas i resultatraden. På Bergsåker senast felade han tidigt, för att avsluta i pigg stil i i skymundan. Helst vill han nog ha spets.
V75-3

SPIKEN. Såväl i värmningen som i loppet var Iceland långt under normal standard så sent som förra veckan. Uppenbart var att någonting - underlaget? - störde den vanligtvis så effektive Scarlet Knight-sonen. Vi påminner om att han satte stora delar av världseliten på plats i Elitloppet i maj i år. Stefan "Tarzan" Melander har naturligtvis hunnit kolla upp hälsoläget hos sin ögonsten innan han anmälde till denna guldfinal. Därför räknar vi kallt med att det inte är någon fara på taket.
V75-4

VINNARTIPSET. Spåret är ett stort minus för den självklara favoriten i klass II-finalen, Charlotte Stone. Det är också enda skälet till att vi garderar det fyraåriga stjärnskottet på huvudförslaget. Om hon hittar ned i en hyfsad position i fältet är Jan Sundelis jättetalang förmodligen skoningslös.

MOTBUDEN. Dexter Stone tog en av årets mest överlägsna V75-segrar i Halmstad för tre veckor sedan. Har tänt till påtagligt hos Svanstedt och kommer garanterat laddad inför en ny, intressant uppgift. Trots bakspår är hans utgångsläge gynnsammare än favoritens.
 En segersamlare av klass har Aggas Dyring visat sig vara. Har efter skadetrubbel kommit igång på allvar först som sexåring. Är obesegrad med Johan Untersteiner i sulkyn.
Ready To Rock hade gott om krafter kvar då första förlusten hos Lähdekorpi kom senast.
V75-5

VINNARTIPSET. Diamantstoet final är föga förvånande omgångens klurigaste. Och den blir inte lättare av att de två bästa hästarna inleder från chansartade lägen. Rania är stark och tuff nog att krossa de flesta - alla? - ute i spåren. Uppträder allt mer moget och reglerbart.

MOTBUDET Carmen Tooma var mer spelad än Rania vid deras möte på Åby nyligen. Fick en ganska tung löpning där och kunde inte stå emot Rania på sluttampen.
V75-6

VINNARTIPSET. Här drar vi till med ett riktigt kul vinnartips i form av Gills Abbe. Sällan har vi upplevt en mer otursförföljd häst och när han nu lottats till ett vettigt läge kan det vara dags att vända trenden. Björn Goop har inte fått känna på honom på länge, men det kan visa sig vara ett giftigt ekipage här.Thomas Uhrberg säger Sundsvik Saigon har spetsläge och i den positionen leder han länge. På Färjestad var han rejäl i ledningen men han kan få tufft i den positionen denna gång då det finns flera hästar som tål grovjobb. Jag hoppas få en fin resa med Precious Value och jag skulle inte bli överraskad om vi vinner.


MOTBUDEN. Eliott Hall  (STRUKEN)är förstås bäst, men nu har vi tröttnat på hans ideliga galopperande och rankar honom bara tvåa. Lutfi Kolgjinis pansarvagn tar varje möjlighet att ägna sig åt fel gångart. Läget gör också att han troligen måste backas ut och anfalla från köposition.
Förra gången Örjan Kihlström rattade Carambole P. var Westholm-hästen oerhört tapper tvåa efter en löpning som borde ha förorsakat gummiben. Sedan dess har han underhållit formen med att vinna med en gäspning.
V75-7

VINNARTIPSET. Om Conrads Garland och hans stridsmoral har det funnits en del tveksamheter. Men i de två V75-starterna i november gav han svar på tal, med besked.
Vid båda tillfällena sluggade han sig till seger med en tidigare aldrig skådad pondus.
Att han pausat i halvannan månad inför sin andra raka silverfinal behöver inte vara någon nackdel.

MOTBUDEN. I den förra finalen i silverdivisionen blev ledande Monster Drive infångad i de sista stegen av Conrads Garland. Per Lennartssons startraket har därefter fyllt på meritlistan med en V75-viktoria från ledningen. Kommer nog att leda länge även nu. In i mål?
Frillan Filiokus fick det inte att fungera som V75-favorit i lördags. Såg inte ut att få det rätta fästet för sin vanligtvis så högeffektiva speed.


Här hittar du mera travinformation http://travrankning.blogspot.com//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar